اشتراک گذاری:

نوآوری از جنس تخریب‌ گر

نوآوری چیست؟ چه عاملی باعث موفقیت کسب و کارهای نوپا و کوچک می‌شود؟ نوآوری تخریب‌گر یک عامل مثبت است یا منفی ؟

نوآوری برای بسیاری از رهبران استارتاپ و کسب و کار اولویت اصلی می‌باشد. نوآوری به معنای ساختن چیزی جدید است که زمینه را برای رقابت در بازار مدرن و ایجاد زیرساخت‌های جدید فراهم می‌سازد. از آن جهت که روزانه نیازهای مشتریان در حال تغییر است، کسب و کارهای مختلف باید بتوانند حوزه‌های مختلف خود را بهبود بخشند تا قادر به حل مشکلات نوظهور باشند.

اجرا ایده‌های جدید، پرهزینه و پرخطر است؛ لذا، آگاهی از انواع نوآوری می‌تواند به سازمان‌ها کمک کند تا بهترین و کارآمدترین نوآوری را برای کسب و کار خود پیدا کند. به همین خاطر تصمیم داریم تا در این مقاله یکی از انواع نوآوری که تاثیر بسیاری بر ایده‌های کسب و کار مدرن دارد، بپردازیم. نظریه نوآوری مخرب، یکی از انواع نوآوری است که به طور گسترده پذیرفته شده است و امروزه مورد استفاده قرار می‌گیرد.

اگر شما هم علاقمند به یادگیری نوآوری و آشنایی با مفهوم این اصطلاح رایج در مدیریت کسب و کار هستید، تا آخر مطالب همراه ما باشید.

مقاله پیشنهادی: تکنیک خلاقیت اسکمپر

نوآوری مخرب چیست ؟

نظریه نوآوری مخرب اولین بار توسط کریستنسن که در سال ۱۹۹۷ بیان شد. این مدل توضیحاتی در رابطه با عدم توانایی مدیریت شرکت‌های پیشرو در جهت متوقف ساختن صعنت در مواجهه با نوآوری‌های نوظهور نوین ارائه می‌دهد.

نوآوری‌های مخرب تا حدی بازار را از حالت ثبات خارج می‌کنند و میتوانند فرصت‌هایی جدید برای پیشرفت و پاسخگویی به نیازهای جدید مشتریان فراهم سازند. به اصطلاح، نوآوری مخرب باعث پذیرش محصول یا خدمتی نوظهور و نوین در حاشیه صنعت می‌شود. این مفهوم در سال‌های اخیر به دلیل گسترش شرکت‌های کوچک و نوپا بسیار محبوب شده است.

به بیان ساده‌تر، تعریف نوآوری مخرب به تغییرات جسورانه و همراه با ریسک اشاره می‌کند و افزایش بازدهی سودآوری شرکت‌ها و سازمان‌ها را به همراه دارد و به محصولات یا خدماتی اشاره دارد که با ورود به بازار یک شبکه ارزش جدید ایجاد می‌کنند.

در ادامه مطالب به بررسی دقیق‌تر مفهوم نوآوری تخریب‌گر و نمونه‌هایی از آن خواهیم پرداخت. اگر شما هم در فکر ایجاد تغییر و تحول در کسب و کار خود هستید تا شانس بیشتری برای حیات در بازار داشته باشید، تا آخر مطالب ما را همراهی کنید.

ویژگی‌های نوآوری‌ مخرب :

نوآوری مخرب دارای ویژگی‌های منحصر به فرد و خاص است. این ویژگی‌ها به شرح زیر می‌باشد :

  • نوآوری تخریب‌گر باعث حضور یک رقیب جدید در بازار می‌شود. این موضوع باعث می‌شود تا سایر رقبا شروع به فکر کردن کنند و راهکاری برای بهبود محصولات و خدمات خود پیدا نمایند و اجازه ندهند تا بازار آن‌ها را حذف کند.
  • نوآوری تخریب‌گر با ایجاد تغییر در مدل کسب و کار باعث عرضه یک محصول جدید به بازار می‌شود.
  • اختلال به عنوان یک فرآیند پذیرفته و درک می‌شود. این موضوع به تکامل محصولات و خدمات در سطح زمانی اشاره می‌کند. فراموش نکنید که نوآوری نوعی آزمایش است؛ اما نه در خصوص خدمات یا محصولات. اما زمانی که نوآوری موفق شود، به بازار وارد شده و با بخش‌هایی از سازمان یا شرکت ادغام می‌شود که نتیجه آن، تغییر در مدل شرکت و کسب و کار خواهد بود.
  • نوآوری مخرب می‌تواند یک نوآوری موفق یا غیر موفق باشد. برای مثال، محصولاتی وجود داشته است که با پاسخگویی مناسب به نیاز مد، بازار را شوکه ‌کرده‌ است. اما پیش از ظهور یک محصول جدید و بهتر، محو می‌شوند. البته این موضوع ارتباط زیادی با شانس و زمان عرضه محصول به بازار دارد.
  • تمامی شرکت‌ها و کسب و کارها قادر به استفاده از نوآوری مخرب نیستند؛ زیرا باید هزینه‌های بسیاری برای منابع اقتصادی بپردازند. نکته‌ای که وجود دارد این است که تمامی فرآیندهای تحقیقاتی و نوآوری‌ها به موفقیت ختم نمی‌شوند و می‌توانند زیان‌های مالی بسیاری به همراه داشته باشد.

در مطالب فوق، ویژگی‌های نوآوری مخرب را ارائه کردیم. اگر علاقمند به کسب اطلاعات بیشتر در رابطه با نوآوری مخرب هستید، تا آخر مطالب همراه ما باشید.

تحول دیجیتال در فرآیند نوآوری مخرب چیست؟

در حال حاضر ما در حال گذراندن دوران و تحولات دیجیتال هستیم. به گونه‌ای که روزانه مفاهیم و مدل‌های تجاری جدید ظاهر می‎شوند و نمایی از آینده کسب و کارها را به ما نشان می‌دهند. تعریف نوآوری مخرب باعث تغییر مدل‌های کسب و کار سنتی و ظهور فناوری و تکنولوژی‌های جدید می‌شود و ساختار سازمان‌ها را تغییر می‌دهد و باعث اصلاح آن‌ها می‌شود؛ لذا نوآوری مخرب و اختلال دیجیتال در شرکت‌ها و سازمان‌ها یک تغییر جهانی است و موفقیت شرکت‌ها را تضمین می‌کند.

صاحبین کسب و کارها باید درک کنند که چگونه اختلال دیجیتال در سازمان‌ها باعث بروز تغییر ناشی از ظهور و توسعه فناوری‌های جدید و تغییر مدل‌های کسب و کار سنتی می‎شود. برای بسیاری از شرکت‌ها مهم است که با مدل‌های جدید کسب و کار سازگار شوند، در غیر این صورت، کسب و کارهای سنتی و قدیمی ناپدید خواهند شد؛ لذا درخواست‌های بازار و مشتریان کسب و کارها را مجبور به ایجاد تغییر و تحول می‌سازد.

مقاله پیشنهادی: تفاوت سرمایه داری و کارآفرینی

چند نمونه از نوآوری مخرب در دنیا

در این بخش قصد داریم تا چند نمونه و مثال از نوآوری‌های مخرب ارائه کنیم. شناسایی نوآوری مخرب در دنیای اطراف و استفاده از آن‌ کمک می‌کند تا بهتر با این مفهوم آشنا شوید و بتوانید رقبا خود را کنار زده و جایگاهی مطمئن در بازار پیدا نمایید. پس تا آخر این بخش همراه ما باشید.

مثال‌هایی از نوآوری تخریب‌گر در جهان به شرح زیر است :

1.     Netflix

اولین سرویسی که توسط شرکت Netflix ارائه شد، ارسال DVD فیلم‌ها و سریال‌ها به مشتری‌ها بود. پس از مدتی، استراتژی Netflix براساس نوآوری مخرب تغییر کرد. به گونه‌ای که این شرکت به جای ارسال کالا، امروزه فیلم‌های سینمایی و سریال‌ها را به صورت زنده پخش می‌کند و به یکی از بزرگ‌ترین شبکه‌های پخش فیلم تبدیل شده است.

2.     Uber

تا قبل از تاکسی Uber، اکثر افراد از تاکسی‌های سنتی شهری استفاده می‌کردند و این دسته از تاکسی‌ها، سریع‌ترین راه حمل و نقل شهری بودند. اما نوآوری مخرب در این حوزه توانست باعث حضور تاکسی درون شهری Uber شود که یک تاکسی در دسترس، آسان و مقرون به صرفه به حساب می‌آید. شما می‌توانید با استفاده از اینترنت از این سرویس تاکسی استفاده نمایید. همچنین، تاکسی‌های درون شهری اینترنتی، فرصت‌های شغلی بسیاری را برای افراد جامعه ایجاد کرد.

3.     Apple iPod

هنگامی که تمام کمپانی‌ها مشعول به طراحی مدل‌های جدید کاست بودند، شرکت Apple از محصول جدید خود، Apple iPod، رونمایی کرد و همه را از کالاهایی مانند CD و کاست‌ها بی‌نیاز کرد. بدین ترتیب، نوآوری مخرب باعث شد تا بسیاری از افراد قادر به پخش موسیقی باکیفیت با استفاده از دستگاه پخش کننده مجزا باشند.

4.     Walmart

اکثر برندهای موفق، از نوآوری مخرب برای ارائه محصول به تعداد بیشتری از مشتریان استفاده می‌کنند. برای مثال، کمپانی Walmart  از این نوآوری و خلاقیت استفاده کرد تا فرصت خرید کردن، بدون محدودیت مکانی و با کمترین قیمت را امکان‌پذیر کند.

5.     Google Maps

نقشه‌خوانی و پیدا کردن مسیر از بزرگ‌ترین چالش‌های موجود است. همین موضوع باعث شد تا شرکت Google به فکر ارائه یک ایده جدید بیفتد و با ارائه سرویس Google Maps به مشتریان خود، آن‌ها را از دستگاه‌های GPS قدیمی بی‌نیاز کند.

نتیجه گیری

براساس تعریف نوآوری مخرب، شرکت‌های کوچک می‌توانند با استفاده از منابع کمتر و توجه به بخش‌هایی از بازار که از دید شرکت‌های بزرگ پنهان مانده و یا نادیده گرفته شده است، به موفقیت دست یافته و کسب و کارهای موفق و سنتی گذشته را از میدان خارج کنند.

تفاوت کسب و کارهای مدرن و سنتی در این است که کسب و کارهای قدیمی بر روی بهبود محصول تمرکز دارند. در صورتی که کسب و کارهای کوچک و یا نوظهور اغلب بر روی جذب مشتری جدید متمرکز هستند. تمایل کسب و کارهای نوظهور به جذب مشتری جدید باعث می‌شود تا صاحبین کسب و کار به دنبال نوآوری‌ها و فناوری‌های جدید باشند و ایده‌هایی جدید و کارآمد وارد بازار کنند.

ترجیحات و نیازهای مشتریان در طول زمان تغییر می‌کند و کشش آن‌ها به سمت مصرف محصولات و خدماتی جدید جذب می‌شود. اما کسب و کارهای سنتی از نوآوری برای بهبود محصولات و خدمات استفاده می‌کنند و این موضوع به نوآوری پایدار اشاره دارد که با نوآوری مخرب متفاوت است. نوآوری مخرب، برعکس نوآوری پایدار، باعث ظهور فناوری‌های جدید و محصولات مدرن از روش‌های کاملا متفاوت می‌‎شود و بازار را متحول می‌سازد. در حقیقت، این نوآوری به ظهور فناوری‌های جدید برای محصولات و خدمات منجر می‌شود.

سوالات متداول در رابطه با مفهوم و ویژ‌گی‌های نوآوری مخرب

منبع نوآوری مخرب کجا می‌تواند باشد؟

اکثر نوآوری‌ها از جستجو هدفمند و آگاهانه برای فرصت‌ها در صنعت و ایجاد یک محیط فکری بزرگ‌تر ناشی می‌شود.

شرکت‌ها چگونه می‌توانند در خلال نوآوری مخرب، حیات خود را حفظ کنند؟

موقعیتی را در نظر بگیرید که گوگل قصد توسعه خودروهای بدون راننده را دارد، در صورتی که آمازون اقدام به عرضه هواپیما بی‌سرنشین می‌کند. چنین اختلال‌های می‌تواند برای شرکت‌های بزرگ، دلهره‌آور باشد. به طور معمول، کسب و کارهایی که با نوآوری‌های تخریب‌گر سر و کار دارند، به صورت مستقل و تهاجمی رشد می‌کنند و مشتریان شرکت‌های بزرگ را به سمت خود می‌کشانند؛ لذا کسب و کارها باید تلاش کنند تا با سرمایه‌گذاری در حفظ نوآوری مشارکت و فعالیت داشته باشند و با راه‌اندازی بخش‌های جدید در سازمان، فرصت‌های رشد را پیدا کرده و نتایج منفی اختلال را کاهش دهند.

محدودیت نوآوری مخرب به چه صورت است ؟

این سبک از نوآوری همراه با محدودیت‌هایی از جمله دشوار بودن پیش‌بینی آینده بازار و نیازهای مردم، نیاز به استراتژی‌های گوناگون و متنوع برای شرکت‌های بزرگ، وقت‌گیر بودن بررسی بازارهای جدید و ریسک از دست دادن سرمایه است.